VR geeft gehandicapte mensen weer gevoel

In de VS heeft een onderzoeksteam, met behulp van het Virtual Reality project “Walk again”, bij de helft van 8 mensen met een beschadiging van het ruggenmerg, te weten te bewerkstelligen dat het gevoel gedeeltelijk terug kwam in de benen. Meer dan een jaar heeft het onderzoeksteam van de Duke University in North Carolina de 8 patiënten met een dwarslaesie gevolgd. Ze ontdekten hoe de hersenen en zenuwen reageren wanneer ze blootstaan ​​aan Virtual Reality. Bij vier van de patiënten is het gevoel zo sterk dat nu hun diagnose is veranderd van volledige verlamming tot gedeeltelijke verlamming.

Het was hard werken om zo ver te komen, het duurde slechts 7 maanden toen de eerste resultaten van het experiment begonnen te ontstaan. Vijf van de patiënten waren verlamd gedurende ten minste vijf jaar, en twee voor minstens een decennium, maar allen voelden meer controle over hun darmen en blaas.

Gedurende deze onderzoeksperiode, dienen de patiënten minstens 2 uur per week aan het project te besteden. De apparatuur waarmee ze waren uitgerust, zou de hersenactiviteit om zetten in elektrische signalen die een exoskelet vormen. Ze zouden bijvoorbeeld voorstellen dat ze voor een virtuele wereldtour ging. De onderzoekers zijn van mening dat door het gebruik van Virtual Reality zenuwbanen opnieuw worden aangemaakt in de hersenen van de patiënten, zodat zij het contact met de verlamde lichaamsdelen weer kon maken.

Dat virtuele realiteit zenuwbanen kan herstellen, is een baanbrekende ontwikkeling, die ik met volle aandacht en verwondering blijf volgen.